2016. július 1., péntek

Pisto - Spanyol lecsó

Pisto a ratatouille (francia lecsó) spanyol változata, és mivel  a ratatouille-hoz már volt szerencsém, nem csak elkészíteni, de megkóstolni is, nagy várakozással fogtam neki az elkészítéséhez. A megfelelő recept keresgélése során hamar kiderült, hogy mint minden ételnek, ennek is sokféle kiváló változata van Spanyolországban. A hozzávalók variálásán felül, vannak akik minden zöldséget külön-külön főznek (párolnak) meg és a végén főzik egybe az egészet. Én egy másik féle elkészítési módot választottam. A zöldségeket egymás után, a vélhető puhulásuk sorrendjében és a megfelelő időben raktam az edénybe, úgy hogy a végére egyformán puhultak meg. Az utolsó fázis főzési idejével, amikor már minden együtt fő, tudom beállítani mennyire puhára akarom főzni az egészet. Ez az étel is tálalható önálló ételként, ilyenkor tükörtojást, vagy szeletelt füstölt sajtot tesznek a tetejére, vagy köretként húsokhoz, halakhoz.


Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 8 adag

3 db kis cukkini
50 dkg burgonya
2 db kápia paprika
4 db paprika
3 db vöröshagyma
1 db padlizsán
6 db paradicsom
5 gerezd fokhagyma
1 ek füstölt pirospaprika
2 csipet kakukkfű
2 csipet rozmaring
2 csipet oregano
1 ek barna cukor
2 db babérlevél
1 kávéskanál cayenne bors

olívaolaj
8 db tükörtojás a tálaláshoz

A cukkinit, krumplit, paprikákat, padlizsánt, egyforma nagyságú kockára vágom. 4 db paradicsomot 2-3 percre forró vízbe mártom, lehúzom a bőrét, majd szintén kockára vágom. A vöröshagymát nagyobb, a fokhagymát apróbb kockára vágom.
Egy megfelelő méretű edényben olajat forrósítok, rádobom a vöröshagymát, megsózom és lassú tűzön 5 percig párolom.
Rádobom a krumplit, sózom  és közepes tűzön újabb 5 percig párolom, majd hozzáadom a paprikákat, sózom, ezzel is 5 percig párolom.
Következik a cukkini és padlizsán, sózom, megszórom pirospaprikával, rádobom a kockára vágott paradicsomot, babérlevelet, a többi fűszert és fedő alatt 10-12 percig főzöm.
Ezalatt a maradék 2 db paradicsomot nagy lyukú reszelőn lereszelem, úgy hogy a bőrét nem reszelem bele (egyszerűen kireszelem a bőréből).
Végül hozzáadom a lereszelt paradicsomot, fokhagymát és fedő nélkül pár perc alatt összeforralom.
Tálaláshoz tükörtojást sütök a tetejére és az egészet aprított petrezselyemzölddel hintem meg.
















2 megjegyzés: