2016. május 22., vasárnap

Csirkepörkölt bográcsban

Ha tűzhelyen készítem a csirke pörköltet, sokszor egyszerűen, minimál fűszerezéssel, csak a kötelező hozzávalókból. Ezzel szemben, amikor kiszabadulok az udvarra és szabad tűzön bográcsban, na akkor beleadok apait-anyait! Már az eleje úgy kezdődik, hogy kolozsvári szalonnát vágok alá, bővebben mehet bele a lecsó alap, pár gerezd fokhagyma, na meg pár deci bor, ami akár vörös is lehet, a lényeg, hogy száraz legyen. Végül, kiváló ízt ad az ételünknek pár kanál gombapor is. Ezt akár magunk is elkészíthetjük, a szárított gombát kávédarálóval finomra daráljuk. Porrá őrölve, mint egy fűszerrel, ízesíthetünk vele mártásokat, leveseket, pörkölteket.


Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók: 8 adag

4 db csirkecomb
8 db csirkeszárny
3 db vöröshagyma
5 dkg kolozsvári szalonna
2 ek zsír (kacsa, liba, tyúk)
3 gerezd fokhagyma
3 db paprika
3 db paradicsom
1 ek pirospaprika
2 dl száraz fehér vagy rozé bor
2 ek vargányagombapor (elhagyható)
őrölt bors


A szárnyakat megtisztítom,  a combokról lehúzom a bőrt, ha nagyobbak félbe vágom, a felesleges zsiradékot leszedem, feldarabolom és a zsírban a kolozsvári szalonnával együtt kisütöm.
Hozzáadom a kockára vágott vöröshagymát, áttört fokhagymát, felaprított paprikát és megdinsztelem rajta.
Félrehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával és őrölt borssal, beleöntöm a bort, az apróra vágott paradicsomot.
Megsózom, visszateszem a tűzre és negyed órát párolom.
Hozzáadom a húst, felöntöm vízzel,  épp hogy ellepje, sózom és a hús puhulásáig főzöm. Az elfőtt levet vízzel pótolom.
Nem kell erősen tüzelni alatta, szép lassan rotyogjon, eleinte néha megkeverem, később csak forgatom a bográcsot, hogy az alja ne égjen le. A forrástól számított 30-40 perc alatt készre fő.
Galuska illik hozzá a legjobban, friss salátát, vagy savanyúságot és tejfölt kínálok mellé.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése