2014. november 10., hétfő

Pulyka felvágott házilag

Házi felvágottat nagyon egyszerű készíteni! Ha ezt a technológiát követjük, ügyelünk arra, hogy megfelelő mennyiségben legyen benne kocsonyásító  anyag (pl. bőr), illetve zsírosabb összetevő (pl. füstölt szalonna), akkor bármilyen húsból, ízlés szerinti fűszerezéssel készíthetünk magunknak felvágottakat! 1 hétig garantáltan eltartható a hűtőben (nálunk ez az adag eddig tartott).




Elkészítési idő: 190 perc
Hozzávalók: 8 adag



1 kg bőrös pulyka comb, felső
15 dkg füstölt szalonna
4 gerezd fokhagyma
1 tk oregánó, szárított morzsolt
2 tk bazsalikom, szárított morzsolt
1 tk pirospaprika
1 kávéskanál őrölt bors
1 ek só


A pulyka combot kicsontozom, levágom a bőrét, a húst feldarabolom 6 db 15 cm hosszú és 1x1 cm hasábot vágok belőle és félre teszem, a többit felaprítom egyforma kisebb darabokra. A szalonnát fél centis kockákra vágom. A lenyúzott bőrt megtisztítom, felaprítom és egy késes aprító géppel a fokhagymával és a kis darab húsokkal együtt pépesre darálom. Egy keverő tálba borítom, hozzáadom a szalonnát és a fűszereket, megsózom és jól összekeverem. Ez a fűszerezés olaszos ízeket varázsol a felvágottunknak. A fűszerezést mindenki saját ízlése szerin változtathatja.
Alufóliát terítek az asztalra duplán, a közepére rakom a massza negyedét, ellapítom 15x5 cm téglalapra.
Rárakok 2 sort a félretett húsokból, befedem a massza másik negyedével, ennek a közepére rakok 1 hús csíkot. A fóliával henger alakúra igazítom, fölül hosszában összefogom, a végeit elcsavarom, mint a szaloncukrot.
Az egészet sütő zacskóba teszem felcsavarom és a végeit szorosan elkötöm. A maradék masszát és hús csíkokat felhasználva, még egy "szaloncukrot" készítek.
Egy lábasba annyi hideg vízbe teszem, hogy ellepje és elkezdem főzni. 2,5-3 órán keresztül lassú forrással főzöm, majd a vízzel együtt hagyom kihűlni. Kb. 2-3 óra múlva kicsomagolom és hűtőbe teszem.
Ha lehűlt akkor 2-3 mm vékonyan szeletelem.














3 megjegyzés: