2014. november 29., szombat

Gulyás leves csipetkével



Elkészítési idő: 150 perc
Hozzávalók: 8 adag


1 kg marhanyak (vagy lábszár)
1 fej vöröshagyma
2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
2 kávéskanál kömény
2 kávéskanál pirospaprika
2 db paradicsom
2 db paprika
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
6 szem burgonya
1 ízlés szerint őrölt bors
2 db tojás
1 ízlés szerint só
10 ek rétesliszt

 Nagy fazékban, zsíron megdinsztelem a kockára vágott hagymát, majd megpattogtatom rajta a köménymagot.
Rászórom a felkockázott húst és fehéredésig pirítom, majd meghintem pirospaprikával és ízlés szerint őrölt borssal, sóval.
Elkeverem, hozzáadom a kockára vágott paprikát és paradicsomot és lefedve a hús puhulásáig párolom. Ha szükséges az elfőtt levet vízzel pótolom. (Ez idáig kb. 1.5-2 óra, ha kevés az idő, akkor mindezt kuktában csinálom, amiben mindössze 1 óra alatt megpuhul a hús.)
Ezután hozzáadom a karikára szeletelt répákat és újra 10 percig párolom, majd felöntöm 3 l vízzel.
Beleteszem a hosszúkásra vágott burgonyát.
Ízlés szerint sózom és puhára főzöm a benne levőket.
Közben a tojásból, lisztből, kevés sóból félkemény tésztát gyúrok, amit belecsipkedek a levesbe, amikor forr.
Végül, még 10 percig főzöm, amíg a csipetke megfő.
Friss kenyérrel és igény szerint csípős paprikával tálalom










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése