2015. június 24., szerda

Kacsamájpástétom eperbor zselével


Elkészítési idő: 30 perc  
Hozzávalók: 6 adag


20 dkg pecsenye kacsamáj
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
5 evőkanál liba vagy kacsa zsír
1 dl főzőtejszín
2,5 dl eperbor
3 dl tej

őrölt bors
1 kávéskanál majoránna
1 csomag zselatin lap

A kacsamájat este beáztatom a tejbe és hűtőbe teszem.
Serpenyőben a zsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd rádobom a kacsamájat és a zúzott fokhagymát, enyhén sózom, fűszerezem törött borssal és majoránnával és megpirítom. Ha kész hagyom kihűlni.
Egy mélyebb tálba öntöm a serpenyő tartalmát. Hozzáadom a tejszínt, 0,5 dl eperbort, és egy botmixer segítségével pürésítem. Ha szükséges, még fűszerezem, ha túl sűrű, adok hozzá még zsírt és jól elkeverem.
Az eperbor zseléhez a tasakon lévő elkészítési utasítás szerint járok el, a zselatin feloldódása után hozzáöntöm a maradék eperbort, elkeverem és kihűtöm. Egy megfelelő méretű tálcát kibélelek műanyagfóliával, beleöntöm a kihűlt zselét és hűtőbe teszem,  ha megdermedt felkockázom.
A pástétomot bagett szeletekre kenem, megszórom a felkockázott eperbor zselével. Hideg előételnek, vendégváró falatnak alkalmas.
Eperbor helyett ízlés szerint használhatunk más gyümölcsbort, vagy tokaji aszút.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése