2015. június 24., szerda

Kacsamáj szelet eperbor zselében


Elkészítési idő: 30 perc   
Hozzávalók: 8 adag

30 dkg pecsenye kacsamáj
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
5 evőkanál liba vagy kacsa zsír
1 dl főzőtejszín
2,5 dl eperbor
3 dl tej

őrölt bors
1 kávéskanál majoránna
1 csomag zselatin lap


A kacsamájat este beáztatom a tejbe és hűtőbe teszem.
Serpenyőben a zsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd rádobom a kacsamájat és a zúzott fokhagymát, enyhén sózom, fűszerezem törött borssal és majoránnával és megpirítom. Ha kész hagyom kihűlni. Két szép darab májat félre teszek, ha kihűlt vékony szeleteket vágok belőle.
A többit tálba öntöm. Hozzáadom a tejszínt és 0,5 dl eperbort, és egy botmixer segítségével pürésítem. Ha szükséges, még fűszerezem, ha túl sűrű, adok hozzá még zsírt és jól elkeverem.
Az eperbor zseléhez a tasakon lévő elkészítési utasítás szerint járok el, a zselatin feloldódása után hozzáöntöm a maradék eperbort, elkeverem és kihűtöm. Egy megfelelő méretű tálcát kibélelek műanyagfóliával. Elhelyezem rajta a máj szeleteket, ráöntöm a kihűlt zselét és hűtőbe teszem,  ha megdermedt felvágom.
A pástétomot pirított magos kenyér szeletekre kenem, elhelyezek rajta egy eperbor zselével kiöntött kacsamáj szeletet. Hideg előételnek, vendégváró falatnak alkalmas.
Eperbor helyett ízlés szerint használhatunk más gyümölcsbort, vagy tokaji aszút.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése