2015. január 8., csütörtök

Sólet (nem csak) kemencében



Elkészítési idő: 150 perc
Hozzávalók: 8 adag


70 dkg fehér bab (apró szemű)
50 dkg kolozsvári szalonna
4 db kacsacomb
8 db tojás
2 fej vöröshagyma
4 ek finom liszt
4 ek árpagyöngy (gersli)
só ízlés szerint

Az apró szemű fehér babot előző este beáztatom
Másnap a megfelelő méretű cserépedényt beáztatom.
A tojásokat sós vízben keményre főzöm, ha kész megpucolom.
A kacsacombokat kicsontozom, a nagyobb zsíros részeket levágom, a húst bőrrel együtt kisebb darabokra vágom, megsózom és állni hagyom.
Ezalatt  a zsíros részeket felaprítom és kisütöm, a kisült töpörtyűt szűrőkanállal kiszedem. A kisült kacsa zsíron megdinsztelem a félfőre vágott vöröshagymát, majd az egészet a cserépedény aljára öntöm.
Meghintem 1 ek liszttel, rászórom a bab 1/3-át, ezt is meghintem 1 ek liszttel.
Erre halmozom a besózott kacsahúst és befedem a bab 1/3-val, majd meghintem 1 ek liszttel. Erre rakom a felszeletelt kolozsvári szalonnát és a tojásokat.
Ráöntöm a maradék babot, elrendezem, meghintem 1 ek liszttel, rászórom az árpagyöngyöt és felöntöm annyi vízzel hogy 1 cm-re ellepje.
Ráteszem a fedelét és betolom a kemencébe és 2 óra alatt készre sütöm. Gáz sütőben 220 fokon 2,5 óra alatt készül el.
Friss kenyérrel tálalom.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése