2015. január 2., péntek

Kemencés malacsült


Elkészítési idő: 180 perc
Hozzávalók: 8 adag

2.5 kg malachús (tarja)
1 ek köménymag (őrölt)
1 tk chili (őrölt)
2 ek oregánó
1 ek rozmaring szárított, morzsolt
só ízlés szerint
3 ek napraforgó olaj
10 gerezd fokhagyma
4 dl rosé (száraz)
2 kg burgonya
3 db lilahagyma
2 db sárgarépa
2 db cékla

Előző nap a húst megtisztítom, a bőrét ujjnyi szélességben, hosszában és keresztben bevágom, úgy hogy a bőr alatti zsír réteget nem vágom át.
A fűszereket, só nélkül, az áttört fokhagymával és az olajjal összekeverem, majd a felével bedörzsölöm a malachús bőrös felét úgy, hogy a vágásokba is jusson, majd a maradék fűszeres masszába elkeverek 1 ek. sót, és a húsos oldalát ezzel dörzsölöm be. Ügyelek arra, hogy a bőrös felére ne kerüljön só, mert akkor nem sül ropogósra. Éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap a megtisztított krumplit, hagymát, répát és céklát nagyobb darabokra vágom, a malachúst egy cserépedénybe vagy magas falú tepsibe rakom.
Körberakom a zöldségekkel, megsózom, aláöntöm a bort, ráteszem a fedelét (a tepsit alufóliával fedem), és kemencébe tolom. 270 fokon 1,5 órát sütöm, majd a fedelét levéve még fél órát pirítom. Közben párszor meglocsolom a bőrét a kisült zsírral.
Ha a hús megpuhult, kiveszem a kemencéből, és fél órát pihentetem, majd felszeletelem. A vele sült körettel és párolt káposztával tálalom.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése