2016. július 9., szombat

Joghurtos pite jostával

A josta a fekete ribizli és az egres keresztezéséből mesterségesen létrehozott gyümölcs. A nemesítés a múlt század húszas éveiben kezdődött, maga a gyümölcs a hetvenes évek óta ismert. A kiskertek üde színfoltja a terebélyes, sötét bogyókkal díszített bokor. Gyümölcsével a piacokon ritkán találkozhatunk, inkább ismerősök között terjed, így jutottam én is egy adaghoz, amiből ez a finom pite készült.


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 12 adag

50 dkg josta
4 ek barna cukor
1 tk fahéj
1 tk őrölt gyömbér
tésztához:
30 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csomag sütőpor
3 dl joghurt
15 dkg kristálycukor
3 db tojás
15 dkg olvasztott vaj
1 db citrom reszelt héja
1 csipet só

A jostát megmosom, a leszáradt virágrészt körömmel lecsipkedem, egy szűrőben félreteszem, hogy jól lecsöpögjön.
Egy kis tálban összekeverem a barna cukrot, gyömbért és fahéjat.
A tésztához összekeverem a liszteket és a sütőport.
A tészta többi hozzávalóit egy nagyobb tálban jól kikeverem, majd hozzáadom a lisztet és simára keverem.
A masszát egy vajjal kikent és lisztezett, 36x23 cm méretű tepsibe öntöm.
A tetejére szórom a jostát, egyenletesen elosztom, meghintem gyömbéres, fahéjas cukorral és 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.
Ha megsült, miután kihűlt, megszórom porcukorral és kockára vágva tálalom.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése