2015. április 23., csütörtök

Kolozsvári rakott káposzta


Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók: 8 adag

1,5 kg savanyú káposzta
1 kávéskanál őrölt kömény
4 db babérlevél
1,5 bögre rizs
1,5 kg darált hús (dagadó)
3 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma

őrölt bors
1 ek pirospaprika
1 ek borsikafű (morzsolt, szárított)
1 ek kapor (morzsolt, szárított)
1 szál füstölt kolbász
10 dkg kolozsvári szalonna
3 ek zsír
5 dl tejföl

A káposztát, ha túl savanyú, átmosom, kinyomkodom és, 1 ek zsíron, kevés vízzel, az őrölt köménnyel és babérlevéllel, kb. 20 perc alatt puhára párolom.
1 ek zsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagyma egyharmadát, majd hozzáadom a rizst, sózom, borsozom, felöntöm másfélszeres mennyiségű forró vízzel, lefedem és meleg helyen megvárom míg megdagad.
A kolbászt felkarikázom, a kolozsvári szalonnát vékony darabokra vágom és 1 ek zsíron átsütöm.
1 ek zsíron megdinsztelem a maradék apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, meghintem pirospaprikával, beleforgatom a darált húst, sózom, borsozom, hozzáadom a borsikafüvet, őrölt kaprot és fedő alatt puhára párolom. Ha szükséges kevés vizet öntök alá.
Egy tepsit vagy hőálló tálat zsírral kikenek, és rétegezve elhelyezem benne a hozzávalókat.
Az edény aljára teszem a káposzta egyharmad részét, rásimítom a rizs és hús felét, erre rakom a kisült kolbász és szalonna felét.
Újabb káposztaréteg következik, amit meglocsolok tejföllel, újra rizs és hús másik fele, a maradék kisült kolbász és szalonna, végül az egészet befedem az utolsó réteg káposztával.
A tetejét bőven meglocsolom tejföllel, megszórom pirospaprikával.
Előmelegített sütőben  200 fokon 30 perc alatt készre sütöm.


















1 megjegyzés:

  1. Kedvenc etelem...eddig mindig csak kolbasz nelkul keszitettem,de elolvastam a receptedet, es nagyon megtetszett ez a kolbaszos recept...holnap elkeszitem es beszamolok rola :)

    VálaszTörlés