2016. április 17., vasárnap

Mézes krémes

Egy igazi retro sütemény, ami végig kísérte az életemet, gyerekkoromtól egészen napjainkig. Igen kiadós és ízletes sütemény. A vékony puha tészta rétegek közti édes grízes krém és egy réteg pikáns, már-már savanykás lekvár kitűnően kiegészítik egymást. Valódi ízkavalkád, ami minden egyes falatnál megismétlődik a szádban. Nagyon fontos, hogy a lekvár ne édes, inkább fanyar legyen. Legalkalmasabb a piros ribizli, szeder, vagy valamilyen erdei gyümölcsből (som, berkenye, stb.) készült lekvár. Én ehhez Anyukámtól kapott 2009-es évjáratú josta lekvárt használtam. A jostát mesterségesen állították elő a 20. században, Németországban. A fekete ribizli és az egres több lépéses nemesítésével hozták létre. Nevét a fekete ribizli (Johannisbeere) és az egres (Stachelbeere) német nevének kezdő szótagjaiból alkották meg. Bogyójában sok a C és B1, B2 vitamin. Többek között lekvár is készíthető belőle, az enyém ebben a süteményben végezte!


Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók: 20 adag

A tésztához:
60 dkg liszt
15 dkg kristálycukor
1 csipet só
1 csomag szalalkáli
3 tojás
10 dkg zsír
3 ek méz
1-1,5 dl tej
A krémhez:
8 dl tej
13 dkg búzadara
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
5-6 dl ribizlilekvár
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj

A tésztához összegyúrom a hozzávalókat úgy, hogy a zsírt és mézet megolvasztom mielőtt belekeverem és annyi tejet adok hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak.
Négy részre osztom és lisztezett felületen négy, egyenként gáztepsi méretű, 2-3 mm vastagságú lapot nyújtok.
A tepsi hátára fektetem a lapokat. 180 fokra melegített sütőben, egyenként 6-7 perc alatt világos színűre sütöm.
A krémhez tejből, grízből és vaníliás cukorból, csipet sóval tejbegrízt főzők, majd néha megkeverve kihűtöm. A margarint habosra keverem a porcukorral, majd a kihűlt tejbegrízt kis adagokban robotgéppel beledolgozom.
A sütemény összeállításához az első lapon elkenem a grízes krém felét, ráteszem a második lapot, ezt megkenem lekvárral, majd a harmadik lapon elkenem a maradék krémet és befedem a negyedik lappal. Közben minden lapot gyengén lenyomkodok.
Vízgőz felett megolvasztom a csokoládét a vajjal együtt, és bevonom vele a sütemény tetejét.
Érdemes előző nap elkészíteni, hogy a tészta megpuhuljon. Hűvös helyre teszem és másnap tetszés szerinti formára szeletelem. A szeletek nagyságától függően 40-55 db lesz belőle.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése