2014. október 1., szerda

Rakott meggyes, túrós


Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók: 8 adag

A tésztához
1 kg tehéntúró
1 pohár tejföl
2 db tojás
60 dkg finomliszt
20 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 csipet só
A krémhez
2 pohár tejföl
6 db tojás
50 dkg meggy
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
diónyi vaj tepsi kikenéshez
2 ek zsemlemorzsa tepsi szóráshoz

A meggyet kimagozom, a túrót áttöröm. Magas falú tepsit (27x37 cm) kikenem diónyi margarinnal, meghintem zsemlemorzsával. Felteszek forrni 4 l vizet.
A lisztet elmorzsolom 10 dkg margarinnal, csipet sóval, összegyúrom a túróval, porcukorral,  tojással és tejföllel.
Cipót formálok belőle, két felé vágom, lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom, majd 3x1 cm-es csíkokra vágom.
A tésztát a forrásban lévő vízbe szórom, és amint a víz színére emelkedik, kiszedem, lecsepegtetem és a maradék margarin felét ráolvasztom a tésztára, majd kifőzöm a második cipóból elkészített adagot.
A sütőt előmelegítem 180 fokra (gázsütő 3. fokozat).
Elkészítem a krémet. Ehhez kettéválasztom a 6 tojást.
A tojásfehérjékből kemény habot verek.
A tojássárgákat habosra keverem a porcukorral, majd hozzáadom a tejfölt és a reszelt citrom héjat.
A tésztára öntöm, majd óvatosan összekeverem a meggyel és a tojáshabbal.
Sütőbe teszem és 30 percig 180 fokon sütöm. Akkor kész , ha a teteje szép aranybarnára pirul.
Tálaláskor megszórom porcukorral, vagy vaníliás cukorral.













2 megjegyzés:

  1. Szeretem a túróval készült süteményeket. A gyümölcstől még finomabb az eredmény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vicuska! Nem tudom ismered-e a "stíriai metélt" nevű ételt? Ez az, csak meg lett bolondítva kevés meggyel! :-)
      Természetesen azért, hogy még finomabb legyen az eredmény!

      Törlés