Kevés halat eszünk mi magyarok, pedig egészséges, olvassuk ezt különböző statisztikákban. Ráadásul, az éves hal fogyasztásunk negyedét karácsonykor egy nap alatt esszük meg. Ebből is az látszik, hogy év közben nem jellemző a halfogyasztásunk. Hál' istennek mi szeretjük a halat, heti rendszerességgel fogyasztjuk. Kényelmi szempontok alapján leggyakrabban gyorsfagyasztott tengeri halat, ritkábban friss halat használok. Az alábbiakban panírozott tengeri hal mellé készített saláták és köretek leírásából készítettem egy csokorra valót, ahogy étkező asztalunkon hétről-hétre megjelenik.
Rántott tengeri hal -majdnem görög- salátával
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 6 adag
1 kg panírozott tengeri hal, fagyasztott
1 db kígyó uborka
4 db paradicsom
2 db paprika
2 db lilahagyma
15 dkg olívabogyó (magozott)
1/2 citrom leve
3 ek olíva-, vagy tökmag-, vagy mogyoróolaj
A halat fagyosan forró olajban kisütöm.
A hozzávalókat felaprítom, meglocsolom a citromlével, olajjal, összekeverem és fogyasztásig hűtőbe teszem.
- o - O - o -
Rukkola, répa, káposzta salátával
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók: 6 adag
1 doboz rukkola
3 db sárgarépa
1/4 fej káposzta
1 ek méz
3 ek sötét balzsamecet
3 ek olíva olaj
A sárgarépát apró lyukú, a káposztát nagyobb lyukú reszelőn lereszelem és összekeverem a rukkolával.
Az egészet megcsepegtetem a mézzel, balzsamecettel és olívaolajjal, majd elkeverem.
A fogyasztásig hűtőbe teszem.
- o - O - o -
Párolt fokhagymás brokkolival és kelbimbóval
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók: 6 adag
50 dkg brokkoli, lehet fagyasztott is
50 dkg kelbimbó, lehet fagyasztott is
4 gerezd fokhagyma
2-3 ek olíva olaj, vagy vaj
só
A brokkolit rózsáira szedem, kelbimbót megtisztítom. Ha fagyasztott, felengedés nélkül használom.
Felforrósított olajon, vagy vajon, a zúzott fokhagymával együtt, kevés víz hozzáadásával, fedő alatt puhára párolom.
- o - O - o -
Zöldséges rizzsel
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók: 6 adag
2 zacskó fagyasztott Royal zöldségkeverék (kelbimbó, karfiol, sárgarépa)
5 dkg vaj
1 bögre rizs
frissen őrölt bors
só
A rizst a fele vajon megfuttatom, felöntöm 2 bögre vízzel, sózom, borsozom, lassú tűzön, kevergetve, lefedve puhára párolom.
A fagyasztott zöldséget, felengedés nélkül, a maradék vajon, sózva, kevés vízzel, lefedve puhára párolom.
Végül óvatosan összekeverem a kész rizzsel.
- o - O - o -
Cukkinis, színes paprikás rizzsel
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 6 adag
2 db közepes cukkini
3 db kaliforniai paprika (piros, sárga, zöld)
5 dkg vaj
1 bögre rizs
frissen őrölt bors
só
A rizst a fele vajon megfuttatom, felöntöm 2 bögre vízzel, sózom, borsozom, lassú tűzön, kevergetve, lefedve puhára párolom.
A cukkinit nagyobb, a paprikát kisebb kockára vágom és a maradék vajon, megpárolom, annyira, hogy a roppanósságát épp hogy elveszítse. Közben enyhén megsózom.
Végül óvatosan összekeverem a kész rizzsel.
- o - O - o -
Folyt. köv.