2015. szeptember 29., kedd
Tojáspörkölt
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 4 adag
12 db tojás
2 ek étolaj
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 ek őrölt pirospaprika
1 kávéskanál majoranna
1 kávéskanál borsikafű
1 dl rozébor
őrölt fehér bors
só
Tojásokat keményre főzöm, megpucolom és nyolc felé vágom.
A vöröshagymát felkockázom és a zúzott fokhagymával, kevés sóval az olajon megdinsztelem.
Hozzáadom a feldarabolt paprikát, aláöntöm a bort és fedő alatt 10 percig párolom.
Rádobom az apróra vágott paradicsomot, megszórom a fűszerekkel, sózom és fedő alatt tovább párolom, amíg a paradicsom szétfő.
Az elfőtt levet kevés vízzel pótolom, sűrűn megkeverem, ügyelve, hogy ne égjen le.
Végül ráteszem a feldarabolt tojásokat, óvatosan elkeverem. Ha szükséges, kevés vízzel hígítom, fűszerezem, sózom és összemelegítem.
Kifőtt tésztával, tarhonyával, vagy párolt rizzsel tálalom, tejfölt is kínálok mellé.
2015. szeptember 27., vasárnap
Tepsis csirke combok
Elkészítési idő: 150 perc
Hozzávalók: 12 adag
12 db csirkecomb
2 kg burgonya
2 db sárgarépa
3 db lilahagyma
8 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring
1 tk kakukkfű
1 tk majoranna
2 dl száraz fehérbor
frissen őrölt bors
só
olaj, vagy zsír a kikenéshez
A combokat megtisztítom, bedörzsölöm sóval és felhasználásig hűtőbe teszem.
A krumplit meghámozom és egy kizsírozott, vagy olajozott tepsi aljára rakom.
A nagyobbakat felezem, negyedelem, megsózom és tekerek rá kevés borsot.
Elhelyezem rajta a csirkecombokat, megszórom kakukkfűvel, majorannával, elosztom rajta a felezett fokhagymát.
Ráteszem a megtisztított, negyedelt sárgarépát, lila hagymát és a rozmaring ágat.
Aláöntöm a bort.
Lefedem fóliával és 200 fokos sütőben 100 percig sütöm, majd leveszem a fóliát és még 20 percig pirítom a tetejét. Amikor fólia nélkül sütöm, párszor meglocsolom a saját zsírjával.
Ha elkészült, a húst a velesült körettel tálalom. Párolt mézes céklát kínálok mellé.
Mézes cékla almával
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 4 adag
1 kg cékla
2 db savanykás alma
1 fej vöröshagyma
3 ek cukor
2 ek étolaj
2 ek almaecet 6 %-os
2 ek méz
1 kávéskanál édeskömény
ízlés szerint só
A céklát meghámozom és akkora darabokra vágom, hogy beférjen a darálóba és a nagy lyukú zöldségreszelő betéttel szálasra darálom.
A cukrot megpirítom (karamellízálom), majd hozzáadom az olajat, és az apró kockára vágott vöröshagymát megdinsztelem rajta.
Ezután ráteszem a céklát, ízesítem sóval, ecettel, édesköménnyel és mézzel, majd fedő alatt puhára párolom.
Amikor már majdnem puha, fedő nélkül elfőzöm a levét és végül belekeverem az apró kockára vágott almát.
Pár percig állandó keverés mellett pirítom. Az almát nem párolom puhára, elég ha átveszi a cékla piros színét.
Elkészítése és felhasználása hasonló, mint a párolt káposztáé, sültek mellé kínálom.
2015. szeptember 24., csütörtök
Garnélarák rizzsel
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 6 adag
2 bögre jázmin rizs
1 db közepes cukkini
40 dkg garnélarák, fagyasztott
1 pohár joghurt
1/2 citrom reszelt héja
1,5 dl Martini, édes
2 ek olívaolaj
5 dkg vaj
1 kávéskanál pirospaprika
5 db mentalevél
3 szál újhagyma
só
A rizst megmosom és forrásban lévő sós vízbe öntöm (1 rész rizs 2,5 rész víz).
Kis lángon 15-18 percig fedő alatt főzöm, amíg a rizs megpuhul.
Végül leöntöm a felesleges vizet róla és melegen tartom.
A fagyasztott garnélarákot felengedem lecsöpögtetem és a vajban megsütöm.
Ráöntöm a Martinit, hagyom elpárologni, hozzáadom a reszelt citromhéjat és a felkockázott cukkinit.
Sózom, megszórom pirospaprikával, hozzáadom a karikára vágott újhagymát, meglocsolom az olívaolajjal és 5 percig erős tűzön pirítom.
Végül összekeverem a felaprított mentalevelekkel, joghurttal és a rizzsel.
Forrón tálalom.
Címkék:
EGYTÁLÉTELEK,
Garnélarák,
HAL ÉTELEK,
rizzsel
Hely:
Vác, Magyarország
2015. szeptember 23., szerda
Buggyantott tojás
Elkészítési idő:10 perc
Hozzávalók: 4 adag
1 l víz
1 ek ecet 20%
csipet só
4 db tojás
A vizet az ecettel és sóval lábasban felforralom. A tojást kis tálkába ütöm és amikor a víz forr egy merőkanálba öntöm, majd a merőkanállal együtt vízbe engedem.
3 percig főzöm, amíg a fehérje megfő, de a sárgája folyékony marad.
A tojásokat kanál segítségével óvatosan kiveszem a merőkanálból.
Általában ételek kiegészítőjeként főtt tojás vagy tükörtojás helyett használható.
Önálló ételként ízlés szerint fűszerezve pirítós kenyérrel is fogyasztható.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)