2014. december 27., szombat
Töltött káposzta
Elkészítési idő: 105 perc
Hozzávalók: 8 fő
2 kg savanyú káposzta
5 dkg füstölt szalonna
5 dkg kolozsvári szalonna
10 dkg füstölt kolbász
2 db paprika
2 ek zsír
5 dl paradicsomlé (házi)
2 db chilli paprika
2 dl fehérbor, száraz
2 tk őrölt pirospaprika
2 fej vöröshagyma
2 marék gersli (árpagyöngy)
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
Töltelék:
6 db savanyú káposzta levél
1 kg darált sertéshús (comb, lapocka, dagadó stb.)
1 bögre rizs
2 fej vöröshagyma
2 tk őrölt pirospaprika
2 tojás
0,5 dl étolaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
A darált húst összekeverem a tojással, rizzsel, a finomra vágott vöröshagymával, őrölt borssal, pirospaprikával, sóval és az étolajjal.
A káposztalevelekről a vastag eret lefaragom, ha nagyok a levelek, középen ketté vágom és 2 evőkanálnyi tölteléket becsavarok vele. A végeit benyomkodom.
A maradékból olajos kézzel tojásnyi gombócokat formázok.
Ha szükséges a káposztát bő vízben kimosom, kinyomkodom és keresztbe vagdosom.
A szalonnát zsírjára sütöm, megdinsztelem benne a felaprított vöröshagymát és a kockára vágott paprikát, majd hozzáadom a felkockázott kolozsvári szalonnát.
5 percig párolom, azután félrehúzom, meghintem pirospaprikával, beleöntöm a bort és belekeverem a káposzta felét.
Erre helyezem a levélbe töltött húsgombócokat és a csupasz töltelékgombócokat.
A maradék káposztával befedem, ráteszem a csilipaprikát, megszórom gerslivel, ráöntöm a paradicsom levet. Tetejére kolbász karikákat helyezek.
Felöntöm annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi és 80 percig főzöm. Közben néhányszor megforgatom. Nem keverem!
Friss kenyeret és tejfölt kínálok hozzá.
2014. december 25., csütörtök
Tejszínes gombás pulyka tokány
Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók: 6 fő
1 kg pulykacomb
3 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
5 dkg kolozsvári szalonna
50 dkg rókagomba, fagyasztott
30 dkg vargánya, fagyasztott
1 tk kakukkfű
3 ek zsír
5 dl főző tejszín
2 dl száraz fehérbor
5 cl konyak
1 ek keményítő
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
A húst lebőrözöm kicsontozom és vékony csíkokra vágom.
A gombákat nagyobb kockára vágom, ha fagyasztott, felengedés nélkül használom.
A kolozsvári szalonnát felaprítom és a zsíron kissé megpirítom, majd hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát és megdinsztelem.
Felöntöm a borral, rádobom a felaprított gombát, rászórom a fűszereket és tovább párolom.
Pár perc után hozzáadom a húst beleöntöm a konyakot, sózom és a hús puhulásáig fedő alatt főzöm.
Ha megfőtt a hús a tejszínt elkeverem a keményítővel és hozzá öntöm a húshoz, megforralom. Ha szükséges vízzel hígítom és sózom.
Galuskával vagy kifőtt tésztával tálalom.
2014. december 23., kedd
Meggyes puncs
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók: 6 adag
7,5 dl száraz rozébor
1,5 dl rum
5 dl víz
20 dkg cukor
1 db citrom
2 db narancs
2 db csillagánizs
1 dl meggy szörp
A citromot és narancsot megmosom, majd vékonyan meghámozom.
Egy edénybe teszem a vizet, csillagánizst, cukrot, a narancs és citrom héjat.
5 percig forralom, majd hozzáöntöm a bort, rumot, meggy szörpöt és innen már nem forralom, csak melegítem.
Végül belefacsarom a citrom és narancs levét.
Elkeverem és forrón, bögrébe töltve kínálom.
Címkék:
forralt bor,
ITALOK,
Meggy,
puncs
Hely:
Vác, Magyarország
2014. december 22., hétfő
Sokmagos túrós stangli
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
50 dkg tehén túró
20 dkg sertészsír
2 db tojás
3 tk só
2 kávéskanál szódabikarbóna
Magok tetszés szerint (szezámmag, lenmag, napraforgómag, rozspehely, búzapehely, mák, köménymag stb.)
Elkeverem a lisztet a sóval és szódabikarbónával, majd összegyúrom a túróval, zsírral és az egyik tojással.
Pár órát hűtőben pihentetem, majd lisztezett deszkán 1 centi vastagságúra nyújtom és az egészet lekenem a másik, enyhén felvert tojással.
A tetejére ízlés szerint magokat szórok.
Derelye vágóval 1x4 centis darabokra vágom és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm.
Ebből a hozzávalókból gáztepsinyi (38x30 cm) mennyiség lesz.
2014. december 17., szerda
Mákos guba mézzel
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók: 8 adag
10 db kifli
25 dkg darált mák
1.5 l tej
5 ek méz
1 csomag vaníliás cukor
A kiflit felkarikázom, a darált mákkal meghintem.
A tejet a mézzel és a vaníliás cukorral felforralom, majd a kiflire öntöm.
Jól elkeverem, és lefedem. A tejet nem öntöm egyszerre a kiflire, csak amennyit felvesz.
A méz mennyisége egyéni ízlés szerint változtatható.
Címkék:
DESSZERTEK,
guba,
kifli,
Mákos,
méz
Hely:
Vác, Magyarország
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)