2015. október 30., péntek
Padlizsánkrém - Vineta
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók: 2 adag
4 db padlizsán
1 db vöröshagyma
4 ek majonéz (házi vagy vásárolt)
só
őrölt bors
A padlizsánt nyílt tűzön, vagy vaslapon megsütöm, forgatva hogy körbe szenesre piruljon.
Még melegen lehúzom a héját, levágom a szárát és a felesleges levet lecsorgatom.
Műanyag, vagy fakéssel vágódeszkán apróra vágom. Én erre a célra a kerámia késemet használom.
Belereszelem a hagymát a levével együtt. Sózom, borsozom, majd hozzáadom a majonézt és alaposan kikeverem.
Legalább egy órán át a hűtőben állni hagyom, majd pirítós kenyérre kenve, paradicsommal díszítve fogyasztom.
Tipp:
Érdemes idényben olcsón beszerezni nagyobb mennyiséget, ha van lehetőség szabad tűzön megsütni, mert így lesz igazi füstös íze a padlizsánnak. A megsütött és megtisztított padlizsánt a felhasználásnak megfelelő adagokban lefagyasztva tárolhatjuk. Az így előkészített padlizsánt felengedve, igen gyorsan elkészíthetjük kedvenc padlizsánkrémünket.
2015. október 26., hétfő
Almás hagymás csirkemáj
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 6 fő
1 kg csirkemáj
2 fej vöröshagyma
1 fej lilahagyma
2 ek olívaolaj
5 dkg vaj
1 kávéskanál zsálya, morzsolt
1 dl balzsamecet
2 db alma
ízlés szerint só
A csirkemájat megtisztítom és diónyi darabokra vágom.
A vöröshagymát kockára, a lilahagymát félfőre vágom és az olajon megdinsztelem.
Megszórom morzsolt zsályával, beleöntöm a balzsamecetet és beforralom.
Ha elfőtte a levét, hozzáadom a májat és fedő alatt 10 percig párolom, néha óvatosan megkavarom.
Közben meghámozom az almát, eltávolítom a magházat, centis kockára vágom és a májhoz adom.
Beledobom a vajat, átforgatom az almával, ízlés szerint sózom és tálalom.
Párolt rizs, sült krumpli, vagy puliszka illik hozzá.
2015. október 22., csütörtök
Sütőtök fűszeresen
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók: 4 adag
1/4 db sütőtök, nagydobosi
ízlés szerint só
ízlés szerint méz
I. Fűszerkeverék:
2 rész fahéj
2 rész gyömbér
1 rész szegfűszeg
1/2 rész szerecsendió
1/2 rész szegfűbors
1/2 rész zöld kardamom mag
II. Fűszerkeverék:
2 rész fahéj
2 rész gyömbér
1 rész szegfűszeg
1 rész édeskömény
1/2 rész szerecsendió
1/2 rész Cayenne bors
1/2 rész zöld kardamom mag
1/2 rész fehérbors
III. Fűszerkeverék:
Kínai ötfűszer keverék, ez a fűszer bekeverve kapható, de az összetevőket arányok nélkül leírom:
őrölt szecsuani bors
őrölt édeskömény
őrölt szegfűszeg
őrölt csillagánizs
őrölt fahéj
A sütőtököt feldarabolom, és egy alufóliával kibélelt tepsibe helyezem.
Megszórom az előre összeállított fűszerkeverékekkel, a három féle keveréket elosztom a sütőtökön. Az sem baj ha a tepsibe is szóródik, a zamata részben így is belesül a tökbe és sütés közben finom és erőteljesebb illatok lengik be a konyhát.
Leheletnyi sót szórok rá és pár csepp mézzel ízesítem.
Sütőben a legmagasabb fokozaton (275 fok), 60 perc alatt megsütöm.
Címkék:
DESSZERTEK,
Fűszeres,
sült,
Sütőtök
Hely:
Vác, Magyarország
2015. október 21., szerda
Rakott tengeri hal zöldségekkel
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 6 adag
80 dkg tengeri hal (vagy panírozott tengeri hal)
1 kg mexikói keverék (fagyasztott)
50 dkg brokkoli
3 gerezd fokhagyma
5 dl főzőtejszín
20 dkg sajt (füstölt)
1 ek keményítő
1 tk currypor fűszerkeverék
1 kávéskanál citrombors
só
zsemlemorzsa
napraforgó olaj (a hal sütéséhez)
A halat, ha fagyasztott, felengedem, majd megforgatom zsemlemorzsában és bő olajban kisütöm.
Ha panírozott halat használok, azt felengedés nélkül kisütöm.
A zöldségkeveréket és a rózsáira szedett brokkolit forrásban lévő vízben megfőzöm, amibe előzőleg beleszeleteltem a fokhagymát.
Egy megfelelő nagyságú tepsit, vagy hőálló tálat kiolajozok.
Elhelyezem az alján a kisütött halszeleteket és megszórom citromborssal.
Ráborítom a leszűrt és lecsöpögtetett zöldségeket és a tetejét elrendezem.
A tejszínt egy tálban simára keverem a keményítővel, curryvel, a lereszelt sajt felével, és meglocsolom vele a zöldségeket.
Végül a tetejére szórom a maradék reszelt sajtot, előmelegített sütőbe tolom és 200 fokon készre sütöm.
Amikor a sajt rápirult, akkor elkészült.
A citrombors durvára darált borsot, citromhéjat és citrom aromát tartalmaz.
Címkék:
hal,
HAL ÉTELEK,
rakott,
Tengeri,
zöldségekkel
Hely:
Vác, Magyarország
Tejszínes csirkecomb falatok
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 4 adag
5 db csirkecomb
2 ek olíva olaj
2 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál borsikafű
1 kávéskanál kakukkfű
1 csokor petrezselyem zöld
1 ek mustár
3 dl habtejszín
só
A sárgarépát felszeletelem, a vöröshagymát nagyobb kockára, vágom. A csirkecombokat kicsontozom és diónyi kockára vágom.
Az olajat megforrósítom egy nagyobb serpenyőben, rádobom a hagymát, 2-3 percig pirítom, majd hozzáadom a húst és a felszeletelt sárgarépát.
Sózom, ráreszelem a fokhagymát, megszórom borsikafűvel, kakukkfűvel és a hús fehéredéséig pirítom.
Amikor a répa roppanósra puhult, elkeverem benne a mustárt, tejszínt, az apróra vágott petrezselyem zöldet, ha szükséges még sózom.
Felforralom és kifőtt tésztával tálalom.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)