Amikor a fűszer nem a húsra kerül, hanem a gyümölcsre.
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók: 6 adag
3 db csirkemell filé
2 db paprika
2 fej vöröshagyma
1 kg alma
1 db chilipaprika
1 db citrom leve
2 ek étolaj
3 ek kristálycukor
4 ek balzsamecet
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
4 ek vörösbor
1 kávéskanál fahéj
1 rúd vanília
frissen őrölt bors
só
A paprikát és vöröshagymát apró kockára vágom. Az almát meghámozom kivágom a magházat, felkockázom és ráfacsarom a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. A chilipaprikát apróra vágom.
A vaníliarúdból kikaparom a magokat és belekeverem a vörösborba.
Az olajban megpirítom a cukrot, majd hozzáadom paprikát, hagymát és megdinsztelem.
Hozzáadom a chilipaprikát, gyömbért, szegfűszeget, balzsamecetet, elkeverem és 5 perc párolás után hozzáadom az almát.
Megszórom fahéjjal, beleöntöm a boros vaníliát és ízlés szerint megsózom.
Az egészet nagy lángon, állandó keverés mellett addig főzöm, amíg az alma elveszíti harsogó roppanósságát.
A csirkemellet sütés előtt megszórom frissen őrölt borssal, megsózom és mindkét oldalán forró serpenyőben pirosra sütöm, majd kissé ferdén kis szeletekre vágom. tetszés szerinti körettel tálalom.
Oldalak
▼
2016. augusztus 29., hétfő
2016. augusztus 26., péntek
Frankfurti csirketokány
Ha frankfurti, akkor biztosan van benne kelkáposzta meg virsli, és ha kelkáposzta akkor fokhagyma és majoranna is. A hús ízlés szerint lehet a receptbeli csirkén kívül pulyka, kacsa, sertés, vagy bármilyen más hús... Ennyi!
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 6 adag
2 db csirkemell filé
1 kisebb fej kelkáposzta
2 pár virsli
1 db kisebb vöröshagyma
2 ek paradicsompüré
2 ek étolaj
3 gerezd fokhagyma
1 tk majoranna
1 kávéskanál pirospaprika
1 ek keményítő
frissen őrölt bors
só
A kelkáposztát metéltre, húst csíkokra, virslit karikára vágom.
A felaprított vöröshagymát az olajon megdinsztelem, rádobom a húst, sózom, borsozom, megszórom majorannával és fehéredésig pirítom.
Ráteszem a kelkáposztát, összeforgatom, míg a káposzta picit össze esik, majd hozzákeverem a paradicsompürét, meghintem a pirospaprikával és 5-10 percig fedő alatt párolom, ha szükséges felöntöm egy kevés vízzel.
A zúzott, vagy lereszelt fokhagymát és keményítőt kevés vízzel elkeverem és a virslivel együtt a húshoz adom.
Megforralom és tálalom.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 6 adag
2 db csirkemell filé
1 kisebb fej kelkáposzta
2 pár virsli
1 db kisebb vöröshagyma
2 ek paradicsompüré
2 ek étolaj
3 gerezd fokhagyma
1 tk majoranna
1 kávéskanál pirospaprika
1 ek keményítő
frissen őrölt bors
só
A kelkáposztát metéltre, húst csíkokra, virslit karikára vágom.
A felaprított vöröshagymát az olajon megdinsztelem, rádobom a húst, sózom, borsozom, megszórom majorannával és fehéredésig pirítom.
Ráteszem a kelkáposztát, összeforgatom, míg a káposzta picit össze esik, majd hozzákeverem a paradicsompürét, meghintem a pirospaprikával és 5-10 percig fedő alatt párolom, ha szükséges felöntöm egy kevés vízzel.
A zúzott, vagy lereszelt fokhagymát és keményítőt kevés vízzel elkeverem és a virslivel együtt a húshoz adom.
Megforralom és tálalom.
2016. augusztus 15., hétfő
Fűszeres sült cukkini
Ez a köret egy könnyed nyári rántott csirkemell kísérője volt, amit nyaralás alatt, idegen konyhában, csak kés és serpenyő használatával, minden nehézség nélkül készítettem el!
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 4 adag
1 db nagy cukkini (tisztítva 50 dkg)
2-3 ek finomliszt
1 tk curry fűszerkeverék
2-3 dl olaj a kisütéshez
só
A cukkinit, ha nem zsenge, megpucolom, magjait eltávolítom és apró kockákra vágom.
Enyhén besózom és 10 percig állni hagyom.
Összekeverem a lisztet a fűszerkeverékkel, pici sóval és megforgatom benne a cukkini kockákat, majd forró olajban pirosra sütöm.
Én a lisztbe forgatáshoz egy nejlon tasakot használtam, beleszórtam a fűszeres lisztet, a cukkinit, összeráztam és két adagban kisütöttem.
A cukkini a semleges íze miatt elméletileg bármivel fűszerezhető, én egy korábban elkészített curry keveréket használtam erre a célra, amit nem csak a lisztbe keverhetünk, hanem kisütés után is megszórható vele a cukkini.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 4 adag
1 db nagy cukkini (tisztítva 50 dkg)
2-3 ek finomliszt
1 tk curry fűszerkeverék
2-3 dl olaj a kisütéshez
só
A cukkinit, ha nem zsenge, megpucolom, magjait eltávolítom és apró kockákra vágom.
Enyhén besózom és 10 percig állni hagyom.
Összekeverem a lisztet a fűszerkeverékkel, pici sóval és megforgatom benne a cukkini kockákat, majd forró olajban pirosra sütöm.
Én a lisztbe forgatáshoz egy nejlon tasakot használtam, beleszórtam a fűszeres lisztet, a cukkinit, összeráztam és két adagban kisütöttem.
A cukkini a semleges íze miatt elméletileg bármivel fűszerezhető, én egy korábban elkészített curry keveréket használtam erre a célra, amit nem csak a lisztbe keverhetünk, hanem kisütés után is megszórható vele a cukkini.
2016. augusztus 10., szerda
Tepsis tengeri hal lecsóval
A címben szereplő lecsó, ha nem is a klasszikus, hagyományos értelemben vett lecsó, de mire az étel elkészül, a póréhagyma miatt a paprikával és paradicsommal együtt egy különleges ízű lecsóvá sül.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 4 fő
50 dkg tengeri halfilé
1 kg burgonya
2 tk hal fűszerkeverék
10 dkg vaj
3 db paprika
4 db paradicsom
1 db póréhagyma
1 kávéskanál citrombors
1 kávéskanál tárkony
só
A krumplit meghámozom, karikára vágom, egy kivajazott tepsi aljára rendezem és megsózom.
Rárakom a felkockázott halat, ami nálam most tilápia, megszórom a hal fűszerkeverék felével.
Befedem a felszeletelt póréhagymával, paprikával és paradicsommal, megszórom a maradék hal fűszerkeverékkel, citromborssal, tárkonnyal, megsózom és a tetejére darabolom a maradék vajat.
180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütöm. Ha a krumpli megpuhult, felkockázom és tálalom.
A citrombors durvára darált borsot, citromhéjat és citrom aromát tartalmaz.
Hal fűszer keverék összetevői: fűszerpaprika, fokhagyma és vöröshagyma granulátum, fehérbors, kapor, csili, bazsalikom, koriander.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 4 fő
50 dkg tengeri halfilé
1 kg burgonya
2 tk hal fűszerkeverék
10 dkg vaj
3 db paprika
4 db paradicsom
1 db póréhagyma
1 kávéskanál citrombors
1 kávéskanál tárkony
só
A krumplit meghámozom, karikára vágom, egy kivajazott tepsi aljára rendezem és megsózom.
Rárakom a felkockázott halat, ami nálam most tilápia, megszórom a hal fűszerkeverék felével.
Befedem a felszeletelt póréhagymával, paprikával és paradicsommal, megszórom a maradék hal fűszerkeverékkel, citromborssal, tárkonnyal, megsózom és a tetejére darabolom a maradék vajat.
180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsütöm. Ha a krumpli megpuhult, felkockázom és tálalom.
A citrombors durvára darált borsot, citromhéjat és citrom aromát tartalmaz.
Hal fűszer keverék összetevői: fűszerpaprika, fokhagyma és vöröshagyma granulátum, fehérbors, kapor, csili, bazsalikom, koriander.
2016. augusztus 8., hétfő
Pikáns csirkemell falatok
A szószos húsok a kedvenceim, nem csak elkészíteni, elfogyasztani is szeretem. Ezernyi változatban ízesíthető, az alábbi recept, a benne levő tejszíntől krémes, egy pici mustártól pedig pikáns lett.
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 4 fő
2 db csirkemell filé
1 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
3 ek olíva olaj
1 ek petrezselyem zöld
0,5 dl konyak
1 ek méz
5 dl főző tejszín
1 ek keményítő
2 ek mustár
frissen őrölt bors
só
A húst vékony csíkokra, a sárgarépát kockára, a vöröshagymát szálasra vágom.
Az olajon megdinsztelem a sárgarépát, majd hozzáadom a vöröshagymát és 1-2 percig párolom.
Hozzáadom a húst meglocsolom a konyakkal, megszórom petrezselyem zölddel, kevés borsot darálok rá, sózom és a hús fehéredéséig pirítom.
A tejszínt elkeverem a keményítővel, mustárral, mézzel és hozzá öntöm a húshoz.
Kevergetve megforralom és tálalom.
Párolt rizst kínálok mellé.
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 4 fő
2 db csirkemell filé
1 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
3 ek olíva olaj
1 ek petrezselyem zöld
0,5 dl konyak
1 ek méz
5 dl főző tejszín
1 ek keményítő
2 ek mustár
frissen őrölt bors
só
A húst vékony csíkokra, a sárgarépát kockára, a vöröshagymát szálasra vágom.
Az olajon megdinsztelem a sárgarépát, majd hozzáadom a vöröshagymát és 1-2 percig párolom.
Hozzáadom a húst meglocsolom a konyakkal, megszórom petrezselyem zölddel, kevés borsot darálok rá, sózom és a hús fehéredéséig pirítom.
A tejszínt elkeverem a keményítővel, mustárral, mézzel és hozzá öntöm a húshoz.
Kevergetve megforralom és tálalom.
Párolt rizst kínálok mellé.