Oldalak
▼
2015. július 29., szerda
Zöldborsóleves kukoricával
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 8 adag
50 dkg zöldborsó
50 dkg csemegekukorica
1 db csirkemell
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 ek étolaj
1 ek finomliszt
3 tk ételízesítő
1 mk pirospaprika
1 csokor petrezselyemzöld
1 ízlés szerint só
5 dkg levestészta
A csirkemellet kicsontozom, a húst vékony csíkokra vágom.
A répákat kockára vágom és az olajon elkezdem pirítani, majd hozzáadom a zöldborsót és a húst.
Megsózom és a hús fehéredéséig, fedő alatt párolom.
Ezután megszórom liszttel, pár percig pirítom, majd rászórom a pirospaprikát és az ételízesítőt.
Felöntöm 2 l vízzel, elkeverem és beleöntöm a kukoricát. Ha szükséges, sózom.
Felforralom, majd hozzáadom a levestésztát, puhára főzöm és tálalás előtt, megszórom apróra vágott petrezselyemzölddel.
Pulyka vasi pecsenye
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 6 adag
1 kg pulykamell
8 gerezd fokhagyma
3 dl tej
5 ek finomliszt
1 ek fűszerpaprika
1 kávéskanál fehérbors
2 dl napraforgó olaj (kisütéshez)
só ízlés szerint
Előző este a húst felszeletelem, a fokhagymát áttöröm, összekeverem a tejjel és pici sóval, majd a hússzeleteket elhelyezem benne, és hűtőbe teszem.
Másnap a lisztet, pirospaprikát és fehér borsot összekeverem.
Megforgatom benne a lecsöpögtetett hússzeleteket, és forró olajban mindkét oldalát pirosra megsütöm.
Savanyúsággal és krumplikörettel tálalom.
Cukkinis tészta
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 4 adag
50 dkg tészta (makaróni, spagetti)
1 db cukkini
2 fej lilahagyma
30 dkg gomba
2 ek olíva olaj
5 dl főzőtejszín
10 dkg sajt
1 tk oregáno
20 dkg főtt füstölt tarja
ízlés szerint só
A tésztát (makaróni, spagetti, penne stb.) sós vízben kifőzöm.
Közben olajon megpirítom a nagy kockára vágott lila hagymát, majd hozzáadom a laskára vágott cukkinit, a felszeletelt gombát és füstölt, főtt tarját.
Pár perc pirítás után felöntöm a tejszínnel, amibe előtte belereszeltem a sajtot.
Megszórom oregánóval, megforralom, hogy a sajt elolvadjon benne.
Ezután belekeverem a megfőtt, leszűrt tésztát.
Jól összekeverem és tálalom.
2015. július 27., hétfő
Póréhagymás sertéstokány gombával
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 4 adag
70 dkg sertéscomb
1 db póréhagyma
50 dkg gomba
1 db vöröshagyma
2 ek sertészsír
5 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom
1 dl rozé bor
1 tk borsikafű
1 db chili (elhagyható)
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
A zsiradékon megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, rádobom a felcsíkozott húst és fehéredésig pirítom, majd felöntöm a borral.
A gombát vékony, a póréhagymát vastagabb szeletekre vágom.
A gombát és a felaprított chilipaprikát a húshoz adom, megszórom borssal és borsikafűvel, ízlés szerint sózom, és addig pirítom, míg zsírjára pirul.
Ekkor beleteszem a póréhagymát, a felaprított paradicsomot és az áttört fokhagymát.
Pár perc pirítás és kavargatás után tálalom.
Párolt rizst, kifőtt tésztát vagy sült krumplit kínálok mellé.
Pulyka brassói aprópecsenye
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 4 adag
60 dkg pulykahús (felsőcomb, mell)
1 kg burgonya
1 db vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
1 tk őrölt fűszerpaprika
2 kávéskanál őrölt fűszerkömény
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A burgonyát megfőzöm héjában, a húst apró kockákra vágom, a vöröshagymát felkockázom, és a zsíron megdinsztelem.
Félrehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával, borssal, sóval és őrölt köménnyel.
Rádobom a húst, elkeverem, és addig pirítom, amíg a hús megpuhul.
Ha a krumpli megfőtt, lehéjazom, apró kockákra vágom, és az áttört fokhagymával együtt a húshoz adom. Ha szükséges, még sózom.
Jól elkeverem, pár percig összemelegítem, és tálalom.
Friss fejes salátát vagy savanyúságot kínálok mellé.