2016. június 30., csütörtök

Jégsaláta meggyes balzsamecettel

Ezt a salátát rántott hal mellé készítettem, egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Az ízesítéséhez egy korábban vásárolt tokaji bor és balzsamecet válogatásból a meggyes balzsamecetet választottam, de bármilyen balzsamecettel és olajjal elkészíthető.


Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók: 6 adag

1 db jégsaláta
1 db sárgarépa
3 ek natúr napraforgómag
2-3 ek balzsamecet
2-3 ek szőlőmagolaj








A jégsalátát felaprítom, a sárgarépát kis lyukú reszelőn lereszelem,  salátás tálba teszem és elkeverem.
Meglocsolom balzsamecettel, szőlőmagolajjal és elkeverem.
A napraforgómagot egy forró serpenyőben szárazom megpirítom, megvárom amíg meghűl, majd belekeverem a salátába.
Fogyasztásig hűtőben tartom.








2016. június 28., kedd

Kapros csirke padlizsánnal

Nyáron illik az ételekhez friss fűszereket adni, de az összes kaprot elhasználtam a kovászos uborkába, így ebbe maradt a szárított, morzsolt változat ( annak is el kell fogyni!). Persze, más lett az íze, mint ha friss kaporral készült volna, de így is elfogyott.


Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 6 adag

6 db csirke comb
1 db padlizsán
3 db paprika
20 dkg szeletelt bacon
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
1 ek kapor, morzsolt
1 tk édeskömény, őrölt
1 kávéskanál cayenne bors
1 kávéskanál kurkuma
2 ek kacsa zsír
2,5 dl tejszín


A húst lebőrözöm kicsontozom és apró darabokra vágom.
A paprikát kicsumázom és a padlizsánnal együtt kockára vágom.
Egy edényben zsírt forrósítok, megdinsztelem rajta a felaprított vöröshagymát, majd megpirítom rajta a felaprított bacont.
Rádobom a húst, megszórom a fűszerekkel, rászeletelem a fokhagymát, aláöntöm a bort és a hús fehéredéséig pirítom.
Ezután hozzáadom a felaprított  padlizsánt és paprikát, sózom, beleöntöm a tejszínt és fedő alatt 5 percig párolom, majd tálalom.
Párolt rizst vagy kifőtt tésztát kínálok mellé.








2016. június 26., vasárnap

Rostonsült csirkemell fűszeres sült krumplival

Nyáron, nagy melegben egy jó saláta, egy gyenge sült és egy hideg fröccs.


Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 8 adag

4 db csirkemell filé
2 ek szárnyas fűszerkeverék
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl étolaj

körethez:
1,5 kg burgonya
1 ek provanszi fűszerkeverék

olaj a kisütéshez



A csirkehúsból 8 szeletet vágok, a fűszerkeveréket, a zúzott fokhagymát,sót és az étolajat összekeverem, ráöntöm a húsra, összeforgatom és 1-2 órára hűtőbe teszem.
Közben elkészítem a köretet, ehhez sós vízben megfőzöm a megtisztított és kockára vágott krumplit.
Amikor majdnem megfőtt leöntöm a főző vizet és felforrósított olajban szalma sárgára sütöm, majd tálba szedve megszórom a fűszerkeverékkel.
A húst forró serpenyőben mindkét oldalán, erős tűzöm megsütöm és azonnal tálalom.
A fűszeres sült mellé kiválóan passzolt az amerikai káposztasaláta, a coleslaw






Vacsorára, vagy egy könnyű ebédre a sült krumpli nélkül is megfelelő lehet és még melegíteni sem kell.


Coleslaw - Amerikai káposztasaláta

A coleslaw, az amerikai káposzta saláta egy nagyon egyszerű és finom saláta. A káposztán kívül nem kell hozza más csak egy kis majonéz és ecet. Ezen kívül variálható még reszelt sárgarépa, nagyon apróra vágott vöröshagyma, alma vagy uborka hozzáadásával. Én ebbe a salátába sárgarépát és lila hagymát aprítottam, majonéz helyett pedig egy fajta hamis tartármártást készítettem hozzá, saját házi joghurt felhasználásával.


Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók: 8 adag

1 db fejes káposzta
1 db lila hagyma
2 db sárgarépa
3 dl joghurt
1 ek porcukor
1 csipet fehérbors
1 ek mustár
1 kávéskanál worchester szósz
1 kávéskanál só
2 ek vörösbor ecet



A káposztát vékonyan felszeletelem, a sárgarépát kis lyukú reszelőn lereszelem, a hagymát apróra vágom.
Az egészet egy salátás tálban összekeverem.
Egy kisebb tálban összekeverem a többi hozzávalót az ecet kivételével, majd az ecetet is elkeverem benne.
Végül az egészet ráöntöm a salátára elkeverem és fogyasztásig, de legalább 1 órát hűtőbe teszem.








2016. június 24., péntek

Ratatouille - Francia lecsó

Ez is lecsó, francia lecsó! Az alap hármas, hagyma, paprika és paradicsom itt is megvan és még pár hozzávaló, a franciákra oly jellemző fokhagyma, a mediterrán konyha elengedhetetlen kellékei a padlizsán és cukkini. Mindezeken felül pedig csak saját kreativitásunk szab határt, hogy mit használunk még hozzá. Ebbe az ételbe a fent felsoroltakon kívül meg zeller szárat főztem bele és mellé főtt tojás cikkeket tálaltam, csak mert megkívántam.


Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 8 adag

1 db padlizsán
2 db cukkini
3-4 db zeller szár
2 db fehér paprika
1 db piros paprika (kaliforniai)
6 db paradicsom
2-3 ek olívaolaj
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 szál rozmaring
1 marék bazsalikom
chilipaprika (elhagyható)
1 mk fehér bors
1 dl rozé bor


A padlizsánt hosszában negyedelem, a cukkinit felezem, majd mindkettőt felszeletelem, a paprikát kettévágom, majd karikára vágom, a zeller szárat felaprítom, a paradicsomot pár percre forró vízbe mártom, lehúzom a bőrét, majd nyolc felé vágom.
A hagymákat felaprítom, majd a vöröshagymát az olajon megdinsztelem.
Hozzáadom a zeller szárakat és a fokhagymát, pár perc pirítás után rádobom a paprikát, a padlizsánt és a cukkinit, végül a paradicsomot.
Hozzáadom a felaprított rozmaringot, bazsalikomot és csilipaprikát, megszórom fehér borssal, sózom, elkeverem, aláöntöm a bort és sűrűn kevergetve készre főzöm.
Úgy finom, ha nincs teljesen puhára főzve.













2016. június 22., szerda

Hagymás csirkecomb gombával

Csirkecomb falatok hagymás alapon gombával, hagyományos körettel, vagy csak friss salátával.


Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 6 adag

6 db csirkecomb
40 dkg gomba
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ek sűrített paradicsom
2 ek olaj, vagy zsír
1 kávéskanál oregánó
1 kávéskanál bazsalikom
2 ek vargánya gombapor
1 dl rozé bor



A húst lebőrözöm, kicsontozom és tojásnyi darabokra vágom
A zsiradékon üvegesre párolom a szálasra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a sűrített paradicsomot és 2 percig kevergetve megpirítom.
Hozzáadom a felszeletelt gombát, rászeletelem a fokhagymát, megszórom bazsalikommal, oregánoval és addig pirítom, amíg elfövi a gomba eresztett levét.
Megszórom a gombaporral, hozzáadom a húst, aláöntöm a bort, sózom és a hús puhulásáig párolom.
Sült krumplival, és/vagy párolt rizzsel tálalom.