2015. június 30., kedd

Csirkemell falatok paradicsomos babbal


Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 4 adag

80 dkg csirkemell filé
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek napraforgó olaj
2 db paprika
30 dkg sűrített paradicsom
1 tk oregánó
1 tk bazsalikom
50 dkg vörös bab (2 db konzerv)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint



A hagymát kockára vágom, és megdinsztelem az olajon.
Rádobom az áttört fokhagymát, majd a csíkokra vágott húst.
Megszórom sóval, borssal, és fehéredésig pirítom.
Ezután beleöntöm a sűrített paradicsomot, hozzáadom a kockára vágott paprikát és a lecsepegtetett babot, majd fűszerezem bazsalikommal, oregánóval.
10 percig forralom, és kifőtt tésztával tálalom.








2015. június 29., hétfő

Gombás paprikás csirke


Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 kg csirkecomb
50 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
2 ek zsír (kacsa, liba, tyúk)
1 ízlés szerint só
1 ízlés szerint őrölt bors
1 ek pirospaprika
1 ek keményítő
1 pohár tejföl


A kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát a zsíron megpárolom, majd hozzáadom a felszeletelt gombát, és tovább párolom.
Közben előkészítem a combokat. A bőrt lenyúzom róla, és félbevágom.
Amikor a gomba zsírjára sült, megszórom pirospaprikával és borssal.
Hozzáadom a húst, a felaprított paprikát, paradicsomot, felöntöm 5 dl vízzel, sózom, és a hús puhulásáig főzöm. Néha óvatosan megkeverem.
A végén, a tejfölt és a keményítőt simára keverem a paprikásból mert lével, majd visszaöntöm.
Óvatosan elkeverem, egyet forralok rajta, és tálalom.
Kifőtt tésztával, vagy nokedlivel kínálom.












Csirkemell falatok sárgarépával és lilahagymával


Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 4 adag

2 db csirke mell
1 db vöröshagyma
2 szál sárgarépa
2 fej lilahagyma
1 tk borsikafű
1 tk kakukkfű
2 ek étolaj
3 dl főző tejszín
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors



A húst lebőrözöm kicsontozom és vékony csíkokra vágom.
A sárgarépát gyufára a lilahagymát nagyobb kockára vágom.
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinsztelem, majd rádobom a felaprított sárgarépát, rászórom a fűszereket és tovább párolom.
Pár perc után hozzáadom a húst és fehéredésig pirítom.
Végül beleteszem a lilahagymát és a tejszínt, megforralom vele és tálalom.
Párolt rizst vagy kifőtt tésztát kínálok mellé.








2015. június 28., vasárnap

Meggyes piskóta



Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 12 adag

50 dkg magozott meggy
6 db tojás
6 ek finomliszt
6 ek porcukor
1 csipet só
vaj és liszt a tepsi kikenéshez




A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy 34x22 cm-es tepsit kivajazok és megszórom liszttel.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből a sóval kemény habot verek.
A sárgáját habosra keverem a cukorral és óvatosan beledolgozom a fehérjéből vert habot.
A lisztet kanalanként hozzáadom a masszához, amit kíméletesen elkeverek, majd a tepsibe öntöm.
A kimagozott meggyet, ha levet eresztett lecsurgatom és a piskóta tésztába ejtem, ügyelve az egyenletes elosztásra.
Előmelegített sütőbe tolom és 30-35 perc alatt készre sütöm.




Mézes káposzta sárgarépával


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 6 adag


1/2 db fejes káposzta
3 db sárgarépa
2 ek cukor
2 ek zsír (kacsa, liba, tyúk)
1 dl száraz fehérbor
2 ek méz
ízlés szerint só



A káposztát félbe vágom, kivágom a torzsáját és vékonyra szeletelem. A répát nagy lyukú sajt reszelőn lereszelem.
A cukrot megpirítom (karamellízálom) a zsíron, majd hozzáadom az apróra vágott hagymát és megdinsztelem.
Rádobom a káposztát és répát, sózom, ízesítem a mézzel, aláöntöm a bort és fedő alatt puhára párolom. A vége felé fedő nélkül elfőzöm a levét.






2015. június 27., szombat

Sertéspörkölt tarhonyával


Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók: 8 adag


1 kg lapocka, vagy comb
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek őrölt fűszerpaprika
2 db paprika
2 db paradicsom
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors
2 ek zsír

A húst feldarabolom.
A kockára vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és a felszeletelt paprikát együtt a zsíron megpárolom.
Megszórom pirospaprikával és borssal, hozzáadom a kockára vágott paradicsomot felöntöm 2 dl vízzel és 10 percig forralom.
Néha megkeverem. Ha a paradicsom is megfőtt sózom és hozzáadom a húst és fedő alatt 60 perc alatt készre főzöm. A közben elfőtt levet vízzel pótolom.
Kifőtt tésztával, nokedlivel, vagy tarhonyával tálalom.
Savanyúságot, salátát, vagy tejfölt kínálok mellé.


2015. június 26., péntek

Meggyes pite


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 12 adag

tészta:
75 dkg finomliszt
30 dkg vaj
3 db tojássárgája
15 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
2 dl tejföl
töltelék:
1,5 kg meggy
fahéj ízlés szerint
10 dkg cukor
1 ek keményítő
2 ek búzadara


A tésztához a lisztet és vajat elmorzsolom, hozzáadom a többi hozzávalót, és összegyúrom.
A tészta 2/3-át veszem, kinyújtom, és 38x30 cm-es tepsibe teszem.
Meghintem búzadarával, rászórom a kimagozott meggyet.
Összekeverem a cukrot, fahéjat, keményítőt és egyenletesen rászórom a meggyre.
A maradék tésztát kinyújtom, pizza, vagy derelyevágóval csíkokra vágom, és berácsozom vele a süti tetejét.
Tojásfehérjével lekenem a rácsokat, és 180 fokon 35 perc alatt megsütöm.
Tetejét porcukorral hintem és kis kockákra vágva tálalom.